Leefstijl als het kan, medicatie als het moet

Ben je chronisch ziek en wil je aan de slag met je gezondheid?

Je kan bij ons terecht met:

 • Migraine
 • Diabetes type 2 (suikerziekte)
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Obesitas (overgewicht)
 • Duizeligheid
 • Parkinson
 • Functionele stoornis
 • Wegrakingen
 • Hernia
 • Risicomanagement hart- en vaatziekten (CVRM)

Wij bieden een holistische benadering en een integrale behandeling. Samen met jou zoeken we naar de optimale balans tussen de juiste leefstijl en medicatie. Zo blijf jij gezond.

We luisteren graag naar jou. Want alleen door te begrijpen wat belangrijk voor je is, kunnen we gepersonaliseerde, menswaardige zorg bieden.

Wil je een behandeling gericht op de juiste leefstijl? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wil je alleen met medicatie worden behandeld? Ook dat kan bij ons.

Wij begeleiden je graag naar een gezonde toekomst.

Verwijzers

Heb je een patiënt met migrainediabetes type 2hypertensieobesitas of met cardiovasculaire risicofactoren? Verwijs deze dan door naar Wardell’s Integraal Zorgcentrum Zwolle via zorgdomein. Patiënten kunnen binnen één week worden gezien.

Wat biedt Wardell’s je patiënt?

Wardell’s biedt medisch specialistische zorg aangevuld met paramedische zorg via onze netwerkpartners. Wij benaderen klachten holistisch, waarin de patiënt als geheel centraal staat. Aan de hand van onze (leefstijl)anamnese en lichamelijk onderzoek krijgen we een volledig beeld van de patiënt, inclusief domeinen zoals voeding, beweging, slaap en stress. Al dan niet met aanvullend onderzoek (bloed-, urineonderzoek en scans) komen we tot een diagnose.  

Middels shared decision making bespreken we de uitkomsten van ons onderzoek en de mogelijke behandelopties. Wij behandelen patiënten middels een optimale combinatie van leefstijlinterventies en medicatie. Dit wordt integrale zorg genoemd. We stellen gezamenlijk een behandelplan op, waarin we aan datgene werken wat voor de patiënt belangrijk is.

De medicamenteuze behandeling wordt verzorgd door onze medisch specialisten. Leefstijlinterventies worden verzorgd via onze netwerkpartners (aparte vergoeding). Gedurende de behandeling houdt onze medisch specialist de regie over het behandelplan. 

Welke patiënten kan ik verwijzen?

Patiënten met (verdenking op) de volgende aandoeningen kan je naar ons verwijzen:

 • Migraine
 • Diabetes type 2
 • Hypertensie
 • Obesitas
 • Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)

Om welke redenen kan ik patiënten verwijzen?

Patiënten kan je naar ons verwijzen wanneer deze:

 • Snel geholpen moeten worden; patiënten kunnen binnen een week terecht
 • Vastlopen in de reguliere zorg; onze gepersonaliseerd leefstijltrajecten bieden extra behandelopties
 • Zich niet gehoord en gezien voelen; een holistische benadering met shared decision making biedt patiënten een luisterend oor
 • Meer behoefte hebben aan zelfregie; ons leefstijltraject zet patiënten in hun kracht
 • Last hebben van bijwerkingen; dankzij onze leefstijltrajecten kan het mogelijk zijn medicatie te verminderen of zelfs te stoppen

Ook patiënten die alleen medicamenteus behandeld willen worden zijn van harte welkom!

Wil je met ons overleggen over een verwijzing? Dan plannen we graag een afspraak met je in.

Behandelt Wardell’s alle patiënten?

Nee. Wardell’s is een expertisecentrum voor polikinische, integrale zorg met een focus op specifieke aandoeningen. Dit zijn migraine, diabetes type 2, hypertensie, obesitas en CVRM. Dit betekent dat alleen patiënten met (verdenking op) deze aandoeningen naar Wardell’s kunnen worden verwezen. Wanneer blijkt dat patiënt behandeling behoeft voor een aandoening heeft buiten ons focusgebied, dan zullen we patiënt hiervoor verwijzen naar een ander centrum.

Waarin onderscheidt zorg bij Wardell’s zich van anderen?

 • Holistische benadering: een aandoening bestaat altijd binnen een bepaalde context. Om deze context te begrijpen, is het belangrijk om de patiënt en zijn of haar omstandigheden in kaart te brengen, zoals voeding, beweging, stress en slaap. 
 • Integrale zorg: wij sluiten graag aan op de behoeften van de patiënt. Deze wenst echter niet altijd een medicamenteuze oplossing. Daarom gaan we samen met de patiënt op zoek naar de optimale combinatie van leefstijlinterventies en medicatie.
 • Duurzame behandeling: mensen zijn gebaat bij een duurzame behandeling. Daarom ondersteunen wij de patiënt ook bij het vinden van de juiste leefstijl die hun aandoening kan verbeteren. 
 • Netwerkzorg: de specialisten van Wardell’s werken nauw samen met zorgverleners die de behandelmethoden van Wardell’s ondersteunen, waaronder diëtisten, fysiotherapeuten, psychologen, leefstijlcoaches, slaapexperts, rouwcounselors, arbeidscoaches, etcetera.
 • E-health: wij maken gebruik van slimme technologie om mensen zo goed en eenvoudig mogelijk te kunnen helpen. Denk hierbij aan digitale vragenlijsten en hoofdpijndagboeken, weegschalen en bloeddrukmeters die metingen automatisch doorsturen, etc.  

Wordt behandeling bij Wardell's vergoed?

Medisch specialistische zorg: wij hebben vooralsnog geen contract met de zorgverzekeraar. Dat betekent dat onze medische specialistische zorg slechts gedeeltelijk wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen toegang heeft tot goede, betaalbare zorg, nemen wij de overige kosten voor onze rekening middels een coulance regeling. Uiteindelijk betaalt de patiënt dus alleen het eigen risico van je zorgverzekering zelf en is deze dus bij ons niet duurder uit dan in het ziekenhuis.

Overige zorg: wij vinden het belangrijk om de patiënt complete zorg te leveren. Dit doen wij in samenwerking met onze netwerkpartners, zoals diëtisten, fysiotherapeuten, psychologen en leefstijlcoaches. Betaling van deze zorg gaat niet via Wardell’s, maar via de individuele netwerkpartners. Of hier vergoeding voor mogelijk is, hangt af van de persoonlijke situatie. Bij vragen adviseren wij de patiënt dan ook contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Wat kan Wardell's nog meer voor mij betekenen?

Samenwerking vinden wij belangrijk. Daarom organiseren wij regelmatig medisch inhoudelijke bijeenkomsten (fysiek) en webinars (online) over de aandoeningen binnen ons expertisegebied. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.

Tijdens de opleiding geneeskunde leren we diagnoses te stellen en aandoeningen te verbeteren. Behandelopties bestaan voornamelijk uit medicatie of operatie. Daar worden weinig vragen over gesteld; het hoort nu eenmaal zo.

Door studie van de wetenschappelijke literatuur ben ik me echter bewust geworden van de enorme kracht van een gezonde leefstijl; niet alleen kan deze 20-40% van verschillende vormen van kanker voorkomen, maar ook 50% van dementie en tot wel 80% van hart- en vaatziekten. Ook kan kan de juiste leefstijl bestaande aandoeningen verbeteren, zoals migraine, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas.

Door met patiënten te zoeken naar de optimale balans tussen leefstijl en medicatie, kunnen we hen dus beter helpen. Helaas wordt deze integrale benadering nog maar weinig ingezet. Het is mijn missie om integrale zorg naar de mens te brengen.

Daarom hebben we met een groep vrijwilligers in 2023 Stichting Wardell’s Health Solutions opgezet. Sindsdien werken we dagelijks aan het leveren van menswaardige zorg, waarin de patiënt écht centraal staat.

Vind jij menswaardige zorg ook belangrijk? Voel je dan vrij om te doneren aan onze stichting.

Bedankt voor je steun!

Wardell Amerika, neuroloog en oprichter van Stichting Wardell’s Health Solutions